Cnc torna tezgahları, imalat sanayilerinde kullanılan genellikle silindirik parçalar üzerine iş yapabilen talaşlı imalat makineleridir. Günümüzde yeni modelleri daha fazla eksene sahip aynı zamanda silindirik harici dikdörtgen ve kare parçalarında işlenebilmesine olanak tanıyan yapıda üretilmektedir. Bu kapsamda cnc torna tezgahlarında çeşitli işlemleri yapabilmek için çok çeşitli takımlar kullanılmaktadır. Bu yazımızda bu farklı takımları sizlere tanıtmaya çalışacağız…
CNC torna makinesi, makine atölyelerinin tornalanmış parçaları doğru ve hassas bir şekilde oluşturmasına olanak tanıyan benzersiz bir üretim teknolojisidir. Bu makine, yüksek hassasiyetli parçalar (çoğunlukla silindirik şekiller) oluşturmak için bilgisayarlı sayısal kontrol (CNC) teknolojisinin otomatikleştirilmiş doğasını çeşitli torna aletleriyle birleştirir.
Bununla birlikte, mevcut CNC torna takımlarının geniş çeşitliliği göz önüne alındığında, torna projeniz için ideal bir takım seçmek çok zor olabilir. Örneğin, bir parçayı delebilen bir torna takımı, diş açma veya kaplama işlemleri için uygun olmayabilir. Ayrıca, CNC torna takımları söz konusu olduğunda aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli mühendislik malzemeleri vardır.
Burada, çeşitli CNC torna takımlarını ve bunların farklı CNC torna projeleri için uygunluğunu tartışıyoruz. İdeal CNC torna takımını seçmek ve projenizi doğru şekilde tamamlamak istiyorsanız, bu makale tam size göre.
CNC Torna Takımlarının Türleri
Tip 1: Tornalama Aleti
Makinistler, silindirik bir iş parçasının çapını küçültmek için tornalama takımını kullanır. İş parçası sabit bir nokta etrafında dönerken doğrusal bir hareketle hareket eder ve iş parçasının dış çapından malzeme çıkarır.
Tornalama takımları iki tiptir – kaba tornalama takımları ve finiş tornalama takımları.
Kaba tornalama takımları, malzemelerin büyük bölümlerini hızlı ve verimli bir şekilde çıkarmanıza olanak tanır. Bu, küçük boşluk açısı ve yüksek kesme basınçlarına dayanma kabiliyeti nedeniyle mümkündür.
Buna karşılık, finiş tornalama takımları daha büyük boşluk açılarına sahiptir ve bir iş parçasının daha küçük kısımlarını kaldırarak finiş işlemleri için idealdir.
Tip 2: Delme takımı
Torna delik işleme takımı (veya delik işleme çubuğu) önceden delinmiş (veya dökülmüş) delikleri büyütür. Matkaplar ve raybaların aksine, torna delik işleme çubukları genellikle iş parçasıyla tek bir temas noktasına sahiptir ve delikleri doğru ve hassas bir şekilde büyütmenize olanak tanır.
Bununla birlikte, delik işleme çubuğu, işlenmiş yüzeyde dalgalara neden olan ve delik işleme operasyonları sırasında kötü yüzey kalitesine neden olan gevezelik veya titreşime eğilimlidir. Büyük çaplı delik işleme çubukları kullanarak veya takım üzerindeki kesme basıncını artırarak bunu önleyebilirsiniz.
Torna kesme hızını düşürmek ve ilerleme hızını artırmak, daha yüksek kesme basıncı elde etmenize ve gevezelik veya titreşimi en aza indirmenize yardımcı olabilir. (İlgili Yazı: İlerleme Hızı ve Kesme Hızı: Aradaki Farkı Anlayın)
Tip 3: Kaplama aleti
Kaplama takımı yan kesme kenarlarına sahiptir ve iş parçası dönme eksenine dik olan düz bir yüzeyi kesmek için idealdir. Bir torna takımı tutucusuna monte edilir ve istenen parçayı oluşturmak için iş parçanızın dönme ekseni boyunca dik olarak beslenir.
Tip 4: Pah Kırma Aleti
Pah kırma aleti, bir iş parçasının (veya parçanın) ucuna eğim vermek için kullanılır. Bu alet, parçalardaki keskin kenarları ortadan kaldırmaya yardımcı olan açılı bir kesme yüzeyine sahiptir. Parçalarınızı daha güçlü ve estetik açıdan daha çekici hale getirmek istiyorsanız ideal bir alettir.
Tip 5: Tırtıllama Aleti
Tırtıllı takımlar tırtıllı parçalar üretmek için kullanılırㅡbu da silindirik iş parçanızda düz, açılı veya çapraz çizgilerden oluşan bir desen ürettikleri anlamına gelir. Alette bir tutucu ve istenen deseni yüzeylere bastıran dişli çelik tekerlekler (veya tırtıllar) bulunur.
Çekici çıkıntılar veya desenler ekleyerek parçanızın estetiğini geliştirmek istiyorsanız tırtıllama aletleri idealdir. Ayrıca el aletleri, yuvarlak somunlar ve vida başları gibi kavrama gerektiren özellikler (veya parçalar) oluşturmak için de tırtıllı takımları kullanmak istersiniz.
Tip 6: Ayırma Aleti
CNC torna tezgahlarında kullanılan ayırma takımları, doğrudan bir iş parçasına dalan ve malzemeleri belirli bir uzunlukta kesen bıçak benzeri bir kesme kenarına sahiptir. CNC torna aynasına kenetlenmiş stoktan parçanızın bitmiş ucunu kesmek (veya çıkarmak) için ayırma takımlarını kullanmalısınız.
Bu altı torna kesme aleti çok çeşitli kesme işlemlerini gerçekleştirebilirken, belirli bir işlem için başarıları da yapıldıkları malzemeye bağlıdır.
Torna Kesici Takımlarının Malzemelerine Göre Sınıflandırılması
Yüksek Hızlı Çelik Aletler
Yüksek hız çeliğinden yapılan takımlar genellikle sertlik, aşınma direnci, tokluk ve yüksek ısıl dayanımın benzersiz bir kombinasyonuna sahiptir. Adından da anlaşılacağı gibi, yüksek hız çeliği bir takım son derece yüksek hızlarda kesme işlemleri gerçekleştirebilir, bu da onu düşük hacimli üretimde kaba işleme için ideal hale getirir.
Karbür Takımlar
Karbür takımlar, yüksek hız çeliği takımla karşılaştırılabilir olağanüstü aşınma direnci ve termal mukavemet sunar. Bununla birlikte, karbür takımlar tipik olarak daha uzun takım ömrüne sahiptir ve geleneksel yüksek hız çeliği takımlardan daha yüksek kesme hızlarına izin verir. Isıya dayanıklı çelik, dökme demir, paslanmaz çelik, grafit, cam ve plastik dahil olmak üzere çok çeşitli malzemelerin kesilmesi için idealdirler.
Elmas Takımlar
Elmas, yeryüzündeki en sert doğal malzemelerden biridir. Sonuç olarak, elmas takımların zorlu işleme koşullarında iyi performans göstermesini beklersiniz. Örneğin, elmas takımlar refrakter metallerin ve silikon-alüminyum alaşımları ve grafit gibi işlenmesi zor metallerin işlenmesi için idealdir.